Grup62

S'acosta l'hivern i les ganes d'arraulir-se al sofà, envoltat de coixins i mantes, gaudint d'un cafè i un bon llibre, augmenten de forma exponencial. Tant se val si es tracta d'una novel·la història o de misteri, d'un recull de poemes o d'un conte fantàstic, però no es fàcil decidir-se. A casa nostra gaudim d'un ampli ventall d'escriptors i escriptores catalans importants i de veus incipients que han deixat empremta en la nostra cultura i que es mereixen un espai a les nostres prestatgeries.

Si estàs buscant un llistat de llibres d'autors catalans per encarar els mesos freds, et presentem dotze títols imprescindibles que et transportaran a mons fascinants i que et mantindran enganxat a la trama des de la primera pàgina.

1. Massa deutes amb les flors 

L'exdirectora de l'Institut Ramon Llull Iolanda Batallé torna a les llibreries amb la seva nova novel·la, Massa deutes amb les flors. En aquesta ocasió, la història se centra en el procés de retrobament d'una dona que està passant per una crisi. Per fer-ho, decideix instal·lar-se en una casa a les muntanyes en solitud.

L'autora de Faré tot el que tu vulguis, guanyadora del Premi Prudenci Bertrana, reconstrueix una història familiar i posa sobre la taula la importància de la comunicació, d'escoltar i de compartir converses assertives amb els éssers estimats per superar un dol profund.

2. Biografia del foc 

De la mà de Carlota Gurt, arriba el recull de catorze relats Biografia del foc. Amb aquesta obra, l'autora planteja un dubte: quines conseqüències tenen les nostres decisions en el futur? A través de diverses històries marcades per l'amor, la fragilitat de la vida, l'angoixa i la passió, el lector connecta d'una forma profunda amb els personatges i les seves emocions.

La prosa de Gurt és magnètica i la incorporació de pinzellades de les seves experiències personals ―tornar a Barcelona, un divorci, una nova relació i la cura d'un familiar malalt― eleven els seus relats a una categoria superior. Si el seu altre recull de contes (Cavalcarem la nit) i la novel·la Sola et van atrapar, no dubtis que aquesta obra és per a tu.

3. Personal i transferible

Anys d'agitació política, viatges, secrets i relacions amb figures molt famoses és tot el que descobriràs en el dietari que va escriure Raimon durant els anys vuitanta. Personal i transferible és el resultat de la revisió i la selecció dels apunts del cantant, materialitzats en un llibre amb un alt valor testimonial.

Raimon va establir amistat amb personalitats com Vázquez Montalbán, Pasqual Maragall, Maria del Mar Bonet, Rafael Ribó, Espriu, Fuster o Manuel Vicent, entre altres. Va viatjar per molts racons del món, tot i que la majoria d'escenaris on succeeixen els capítols del cantant són a Barcelona, València i Roma. Es tracta de la revelació de les seves vivències i pensaments més ben guardats.

4. L'any que vaig estimar Ava Gardner

El punt de partida de L'any que vaig estimar Ava Gardner és el rodatge a Tossa de Mar de la pel·lícula Pandora i l'holandès errant a la dècada dels cinquanta. En aquesta novel·la, l'escriptor Jordi Solé presenta en Pol Mas, un personatge que l'any 1990 recorda aquella experiència i la seva transició de la infància a la joventut a través de l'amor que va sentir per l'actriu estatunidenca.

Guardonat amb el premi Prudenci Bartrana 2023, es tracta d'un relat farcit de llum, vivències personals i personatges inoblidables com Mario Cabré o Frank Sinatra. Estàs llest per acompanyar el protagonista en un viatge inevitable cap al món dels records?

5. Digue'm boig 

Qui ho hagués dit, que el popular periodista i actor Roger de Gràcia patiria de fòbia social crònica? Una persona que ha trepitjat escenaris, que ha estat una cara visible a la televisió, que ha fet ràdio i presentacions en moltes ocasions. Amb el llibre de no ficció Digue'm boig, l'autor mostra la seva faceta més personal en explicar obertament la seva lluita contra la depressió i la por a les interaccions socials.

Malgrat la seva aparença extravertida, Roger de Gràcia ha hagut de superar molts reptes personals relacionats amb la salut mental. Amb una mescla de sinceritat i humor, el presentador s'obre en canal per llançar un missatge d'esperança a totes aquelles persones que s'han pogut trobar o es troben en la seva mateixa situació.

6. Diré que m'ho he inventat 

Guardonada amb el premi BBVA Sant Joan 2023, la novel·la Diré que m'ho he inventat posa el focus en una relació maternofilial d'allò més complicada. Malgrat que estiguessin unides per un vincle innegable, la Marina i la seva filla no es van entendre mai. Quan la mare mor, però, la filla torna a la ciutat i al pis on va viure la seva progenitora per reconstruir cada detall de la seva vida.

Unes quantes fotografies i objectes i les experiències de la filla serveixen per presentar al lector una Marina solitària, seductora i cruel, descendent d'immigrants francesos, però amb gustos burgesos i amb un somni que s'esvaeix, el de ser actriu. L'autora Marta Marín-Dòmine presenta un relat íntim i colpidor que no et deixarà pas indiferent.

7. Quan s'esborren les paraules 

Quan s'esborren les paraules posa punt final a la saga literària més venuda del periodista Rafel Nadal. L'exdirector d'El Periódico de Catalunya per fi publica el desenllaç d'una trama que va començar a Quan érem feliços i que va seguir amb Quan en dèiem xampany. Una família de dotze germans, uns pares religiosos i un origen vinculat a la indústria del suro emmarquen el context d'aquest sensible projecte memorístic.

Nadal culmina la saga amb un relat emotiu que parteix del patiment sorgit arran de la pèrdua de la memòria de la seva mare causada per l'Alzheimer. Un autèntic periple per la memòria, el pas del temps i les noves generacions.

8. La Vall de la Llum 

Toni Cruanyes homenatja tota una generació d'homes i dones que van créixer en un context de Guerra Civil i que van viure una pandèmia des de les residències geriàtriques o des de la solitud de casa seva. A La Vall de la Llum, el periodista i presentador de TV3 ofereix un relat íntim que reconstrueix la història del seu avi i del seu país.

Guardonada amb el premi Josep Pla 2022, aquesta novel·la connecta amb el lector a través de detalls personals i d'una escriptura sensible i emotiva. És fàcil emmirallar-se en les vivències d'un nen nascut en el si d'una família pagesa que prospera en un món que es transforma constantment i sense esperar a ningú.

9. Benvolguda 

Qui no coneix Empar Moliner? A banda de ser col·laboradora en diversos mitjans de ràdio, televisió i premsa escrita, l'escriptora compta amb una llarga llista d'obres exitoses a les seves espatlles. Amb la novel·la Benvolguda, guanyadora del premi Ramon Llull 2022, torna a exhibir el seu talent literari i capacitat d'emocionar el lector.

La protagonista del llibre és la Remei Duran, una dona a la cinquantena que s'adona que el seu marit, violinista titular d'una orquestra, caurà pres de les urpes de l'amor amb una altra dona, la jove violinista suplent. Mentre tots dos músics ignoren el que passarà, la Remei se n'adona de seguida i es veu obligada a fer un exercici de reflexió al voltant de la vellesa, de l'amor matrimonial, de la maternitat i de la caducitat de la vida artística.

10. Magic animals 

Adreçat a un públic jove, la col·lecció Magic Animals ha atrapat a tota una generació a través de les aventures d'una colla d'amics que són meitat animal, meitat nen i que tenen poders increïbles. Fins ara l'escriptora, psicòloga i professora Susanna Isern n'ha publicat tres, però pròximament veurà la llum un quart volum: Magic Animals 4. El monstre dels gels.

Aquesta sèrie de llibres és perfecta per als lectors més novells perquè els capítols breus, la lletra grossa i el llenguatge entenedor faciliten l'aprenentatge i estimulen l'amor per la lectura. Recomanat per a nens i nenes de 6 a 8 anys, Magic Animals conté una part narrativa i una part il·lustrada en format còmic.

11. En nom de Punkpeu Fabra 

La Filòloga de Guàrdia, l'alter ego d'Aida Roca, presenta el manual ideal per als amants de la llengua catalana. Més enllà d'aprendre sobre l'ús correcte de les paraules i expressions, aquest llibre actualitza els teus coneixements sobre qüestions molt discutides, com la supressió de la majoria de diacrítics, la utilització de termes col·loquials o la incorporació del llenguatge no sexista a les nostres vides.

Dins del manual En nom de Punkpeu Fabra, trobaràs "Els tres manaments del català correcte", "L'oració a Pompeu Fabra" i diversos tests finals per practicar i millorar el teu ús de la llengua. Deixa't guiar per les orientacions de l'autora que, mitjançant l'humor i l'enginy, et donarà totes les claus per guanyar qualsevol debat lingüístic.

12. Colors

La recent maternitat de Joana Santamans l'ha duta a crear el llibre Colors. Dirigit a un públic infantil, aquesta petita galeria d'art prova d'aproximar-se artísticament a les diverses tonalitats que ens envolten. La voluntat de l'autora és obrir la perspectiva dels menuts i mostrar-los com de complex, ric i bell poden arribar a ser el món i la natura.

Santamans, coneguda pels seus murals i pintures a l'oli, selecciona deu colors i tres elements naturals per a cada un, elaborant una peça preciosa que despertarà la curiositat i la capacitat d'observació dels petits de la casa.

Posa't còmode, que amb aquests dotze llibres tens per una bona estona de lectura i tranquil·litat. Res millor per encarar l'hivern, el fred i el mal temps que submergir-te en les històries d'escriptors catalans de referència.

Valora aquest article