Grup62
Tapa dura amb sobrecoberta
Triar format
Tria el teu format
Veure opcions de compra

Còmplices per la llengua

Cartes 1948-1979

Sinopsi de Còmplices per la llengua:

Un testimoni emocionant de la relació entre dos homenots units per l’admiració, el respecte i la cordialitat.

L’escriptor Josep Pla (1897-1981) i el lingüista Francesc de B. Moll (1903-1991) van estar units pel respecte i l’admiració que sentien l’un per l’altre i per un corrent de fonda cordialitat. Com explica Josefina Salord, curadora del volum, d’ençà que es van conèixer, la primavera del 1948, «van mantenir una relació intermitent i una amistat sostinguda fins al final de les seves vides». El que més els va unir va ser la passió compartida per la llengua; Moll s’esmerçava a completar el diccionari que més vastament en retrata la riquesa i la varietat dialectal, i Pla provava de contribuir a la tasca ingent de Moll amb tota mena de suports.

La present edició de la correspondència conservada entre aquests dos personatges fonamentals de la nostra cultura (quaranta-sis cartes creuades entre 1948 i 1979) revela la intensitat afectiva de la seva relació i exposa una faceta pràcticament desconeguda de Pla: la de valedor a ultrança del Diccionari català-valencià-balear. A més de les cartes entre els dos, s’editen també les dotze cartes creuades entre 1961 i 1965 amb l’aleshores alcalde de Barcelona, Josep M. de Porcioles, que Pla va aconseguir que contribuís a finançar la refecció dels dos primers volums del diccionari.

El volum s’enriqueix amb l’edició dels nou escrits en què Pla va parlar públicament de Moll (incloent-hi l’homenot que li va dedicar) i quatre escrits de Moll dedicats a Pla, un dels quals inèdit fins ara.

Tapa dura amb sobrecoberta
Triar format
Tria el teu format
Veure opcions de compra

Sobre els autors de Còmplices per la llengua

©  Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Xavier Miserachs © Hereves de Xavier Miserachs.

Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981) és unànimement considerat el millor prosista en llengua catalana del segle XX. Periodista, escriptor i viatger incansable, és autor d’una obra completa de quaranta-cinc volums i més de trenta mil pàgines, entre les quals destaquen obres excelses com El quadern gris, Aigua de mar, les sèries d’Homenots o El carrer Estret. Encetada el 1966 amb l’extraordinari El quadern gris, és un dels tresors més v...

Llegir-ne més

Francesc de B. Moll (Ciutadella, 1903 – Palma, 1991), lingüista, filòleg i editor menorquí establert a Mallorca, va ser el principal col·laborador d’Antoni M. Alcover, i l’encarregat de culminar l’edició dels deu volums de l’ingent Diccionari català-valencià-balear, que és en gran mesura obra seva. El 1971 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Llegir-ne més

Continguts extra

Fragment
Complices_per_la_llengua.pdf
Descarregar 445,84 K

Fitxa tècnica

Data de publicació: 28/06/2023 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-19734-00-6 | Codi: 10324960 | Format: 13,7 x 20 cm. | Presentació: Tapa dura amb sobrecoberta | Col·lecció: L'ANCORA

Totes les opinions de Còmplices per la llengua

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir