Grup62
Butxaca
Triar format
Tria el teu format
Comprovar disponibilitat

Girona, un llibre de records

Editorial: labutxaca
Col·lecció: LABUTXACA
Nombre de pàgines: 216

Sinopsi de Girona, un llibre de records:

A partir dels dotze anys, Josep Pla va estudiar el batxillerat a l'institut de Girona i durant uns quants cursos hi va viure internat al col·legi dels maristes. D'aquesta experiència pròpia s'alimenta Girona, un llibre de records, que va aparèixer per primera vegada el 1952, ara fa seixanta anys. El llibre es presenta com el relat autobiogràfic d'un antic company de batxillerat de l'autor, Albert Ferrer, que a la dècada de 1930, just abans de morir, li llega els seus papers perquè se'n faci càrrec. Darrere d'aquest artifici narratiu s'amaga un dels textos més personals de Pla. Els seus anys gironins, en plena adolescència, el van marcar decisivament, i aquest llibre ho revela de forma magistral. Mai una ciutat no ha estat explicada amb tant d'amor i lúcida penetració. Mai no s'han fet reviure com aquí, a través d'una prosa esplendorosa, les velles pedres, els carrerons silenciosos, els palaus i la Catedral, la Devesa, l'aire, la llum i la gent que va i ve per la ciutat. Com diu Narcís Comadira en el pròleg que ha escrit expressament per a aquesta edició, «es tracta d'un llibre excepcional, un dels millors textos de Josep Pla. Per la seva concepció, per tots els interrogants que planteja, pel seu teixit verbal, per l'emoció que traspua aquest teixit».

Butxaca
Triar format
Tria el teu format
Comprovar disponibilitat

Sobre l'autor de Girona, un llibre de records

©  Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Xavier Miserachs © Hereves de Xavier Miserachs.

Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981) és unànimement considerat el millor prosista en llengua catalana del segle XX. Periodista, escriptor i viatger incansable, és autor d’una obra completa de quaranta-cinc volums i més de trenta mil pàgines, entre les quals destaquen obres excelses com El quadern gris, Aigua de mar, les sèries d’Homenots o El carrer Estret. Encetada el 1966 amb l’extraordinari El quadern gris, és un dels tresors més v...

Llegir-ne més
Informa't de les nostres novetats de novel·la contemporània
Apunta't i t'informarem de les nostres novetats més destacades
Carregant...

Fitxa tècnica

Data de publicació: 19/06/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-9930-510-3 | Codi: 387541 | Format: 13 x 20,5 cm. | Presentació: Rústica sense solapes | Col·lecció: LABUTXACA

Blog

Girona. Un llibre de records, de Josep Pla

L’Alícia ens ha fet una ressenya d’aquest llibre que conté textos d’un Josep Pla que en aquell moment era un jove -joveníssim- de Palafrugell, que passava l’adolescència a Girona abans d’esdevenir un dels més grans escriptors i periodistes en llengua catalana.

Es tracta d’un relat autobiogràfic de l’època d’estudiant de Josep Pla, quan va estar internat als Maristes de Girona. Inicialment ho presenta com l’autobiografia d’un amic -Albert Ferrer- que poc abans de morir els anys 30 li va encomanar els seus papers, entre els quals es troba aquest relat. Aquesta ficció fa pensar en l’Autobiografia d’Alice B. Tocklas de Gertrude Stein.

Els records de l’època d’estudiants a Girona inclouen, com es lògic, evocacions minucioses de la vida a l’internat i a l’institut, de professors i de classes. Però la part més sugestiva és la referida a les sortides per la ciutat, aquí el llibre esdevé una espècie de guia de Girona, però amb una prosa magistral.

La catedral o la Devesa esdevenen encisadors textos on els adjectius i les descripcions ens mostren el millor Pla.

Totes les opinions de Girona, un llibre de records

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir