Grup62
eBook (Epub 2)
Triar format
Tria el teu format
Veure opcions de compra

Aigua de mar. Una tria

Editorial: labutxaca
Col·lecció: LABUTXACA

Sinopsi de Aigua de mar. Una tria:

Aquesta tria presenta el nucli essencial de les narracions marineres de Josep Pla

Aquesta tria presenta el nucli essencial de les narracions marineres de Josep Pla, aplegades al volum segon de la seva Obra Completa, Aigua de mar (que inclou, a més, altres peces no narratives d'assumpte marí). Els sis relats recollits en aquesta selecció són sis obres mestres indiscutibles: "Bodegó amb peixos", "Un viatge frustrat", "Un de Begur", "Pa i Raïm", "Contraban" i "En mar". Totes aquestes narracions són inequívocament planianes, però cadascuna presenta unes característiques pròpies molt marcades; el lector hi trobarà des de la descripció més precisa i prolixa fins a la novel·leta negra més intrigant, passant pel relat de viatges més irònic. El text d'aquesta edició ha estat establert curosament per Robert Gómez Ten, sota els auspicis de la Càtedra Josep Pla; és, per primera vegada, un text que podem considerar definitiu. D'altra banda, Jordi Amat ha escrit una presentació lluminosa, que aclareix molts aspectes de la redacció de les narracions marineres de Pla i que les posa en relació amb la lectura de Joseph Conrad.

eBook (Epub 2)
Triar format
Tria el teu format
Veure opcions de compra

Sobre l'autor de Aigua de mar. Una tria

Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981) és unànimement considerat el millor prosista en llengua catalana del segle XX. Periodista, escriptor i viatger incansable, és autor d’una obra completa de quaranta-cinc volums i més de trenta mil pàgines, entre les quals destaquen obres excelses com El quadern gris, Aigua de mar, les sèries d’Homenots o El carrer Estret. Encetada el 1966 amb l’extraordinari El quadern gris, és un dels tresors més v...

Llegir-ne més
Informa't de les nostres novetats de novel·la contemporània
Apunta't i t'informarem de les nostres novetats més destacades
Carregant...

Fitxa tècnica

Data de publicació: 24/02/2015 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-9930-533-2 | Codi: 10034025 | Presentació: Epub 2 | Col·lecció: LABUTXACA

Blog

Teatre escollit, de Josep Maria de Sagarra

La Berta s’ha llegit el Teatre escollit de Josep Maria de Sagarra i ens el ressenya per Nosaltres. Aquí el teniu:

La festa dels sentits

Un bon amic, que com a tal sap el que és bo, m’ha fet arribar un volum de teatre de Josep Maria de Sagarra que conté les quatre obres més emblemàtiques de la seva producció: La corona d’espines, L’hostal de la Glòria, El cafè de la Marina i La Rambla de les floristes.

La meva intenció no és fer-ne un resum però sí parlar dels motius que des del meu parer fan importants aquests textos i animar a qui ho vulgui a descobrir-los o a rellegir aquest autor indispensable.

Sagarra és una orquestra. Afina les paraules amb la precisió que només pot aconseguir un instrument i les sap col·locar brillantment allà on punxen. I ho sap fer perquè també és poeta i per tant domina el ritme i la tècnica del vers. I per si fos poc, com que és intel·ligent, dota d’un to d’inspiració popular als personatges i les seves rèpliques, aconseguint, així, apropar-se a les masses.

És a dir, que nosaltres, com a lectors o com a espectadors, no només veiem a l’Antònia de La rambla de les floristes, que podria ben bé ser una veïna nostra i que per tant és familiar i reconeixible per a tots, sinó que a més la veiem com fa broma, com estima, es pertorba, somia, plora, s’enrabia i desitja amb un lèxic aparentment elevat que, sorprenentment, ens arriba i ens commou. I és clar, quedem satisfets.

I per dur-ho a terme, utilitza un català farcit de paraules meravelloses i oblidades, que no són pedants i que conviden a ser dites. Davant d’un auditori però també col·loquialment.

La senyora Flora a L’hostal de la Glòria diu: “No tinc gana, he perdut tots els colors…”; o la Marta a La corona d’espines” diu que “el neguit, se l’hi tornava flor”. Tot està proveït d’aquesta bellesa oberta i planera en el millor dels sentits.

I també hi trobes estones per riure. Hi ha diàlegs de personatges secundaris que són una autèntica reproducció del menjador de qualsevol casa. L’agilitat i l’enginy per dir-se coses gruixudes i alhora simpàtiques i el desconcert de descobrir que la següent rèplica hi encaixa a la perfecció. Que hi ha una feina d’orfebreria al darrera. Que tot està pensat, comptat, acotat pel rigor que demana la feina ben feta i alhora deixat anar com una riuada.

No sé com s’ho devia fer . A mi m’aclapara. I com que estimo les paraules, a vegades el recito en veu alta. No cal arribar a aquest punt però sí que val molt la pena llegir-lo o, si més no, saber que en qualsevol moment pots anar a caçar-lo a la lleixa.

Edicions 62 va treure una edició del seu Poema de Nadal que també és altament recomanable. Potser ara, un cop passades les festes, ve de gust fer-se un regal o demanar que te’l facin.

I arrencar-se amb uns versos dalt de la cadira.

Tal com ell revela, “Amb l’alegria d’un porró blau cel.”

Totes les opinions de Aigua de mar. Una tria

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir