Grup62
Butxaca
Triar format
Format únic
Veure opcions de compra

De com s'escriu una novel·la + Monocle. Una novel·la (in)acabada

Editorial: labutxaca
Col·lecció: LABUTXACA
Nombre de pàgines: 408

Sinopsi de De com s'escriu una novel·la + Monocle. Una novel·la (in)acabada:

De com s'escriu una novel·la és la primera biografia d'una obra de ficció - Monocle, una novel·la (in)acabada- que l'autor només va poder concloure gràcies a les 145 propostes de final que li van enviar els lectors. Màrius Serra hi narra, amb noms i cognoms, la història verídica d'un projecte literari nascut arran d'un dol l'any 1995, interromput l'hivern del 97, rescatat a primers del 2000 per una proposta editorial i no rematat fins a l'estiu del 2003, en unes setmanes frenètiques d'interacció amb els lectors. L'escriptura de la novel·la coincideix, inevitablement, amb alguns dels sotracs de la vida normal, de manera que en aquesta crònica es barregen qüestions editorials, tècniques, emocionals, literàries, mèdiques, comunicatives i industrials. L'autor hi verbalitza el plaer d'escriure i explica com li neixen els personatges, però també reviu reunions, negociacions i altres episodis del món cultural que ofereixen la cara més prosaica de la pràctica literària. Hi desfilen autors, editors, crítics, artistes, periodistes, dissenyadors, gent de la televisió i agents literàries. Al final, resulten tan novel·lescos els avatars viscuts per tirar endavant el projecte literari com els que protagonitzen els personatges ficticis de la novel·la. L'obra que teniu al davant és un relat personal, a voltes commovedor, i d'una franquesa que frega la impudícia. Un cop l'hagueu acabat, i si voleu capbussar-vos en la novel·la resultant, haureu de donar-li la volta.
Butxaca
Triar format
Format únic
Veure opcions de compra

Sobre l'autor de De com s'escriu una novel·la + Monocle. Una novel·la (in)acabada

(Barcelona, 1963). Les seves creacions giren al voltant de la literatura, la comunicació i el joc. Ha publicat més de deu mil mots encreuats, cinc mil articles, quinze llibres de narrativa i set de ludolingüística. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, l’italià, el romanès, el coreà, el polonès i, parcialment, a l’alemany i l’anglès. La seva obra literària ha estat guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona, Serra d’Or, Lletra...

Llegir-ne més
Informa't de les nostres novetats de novel·la contemporània
Apunta't i t'informarem de les nostres novetats més destacades
Carregant...

Fitxa tècnica

Data de publicació: 18/09/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-9930-552-3 | Codi: 387587 | Format: 13 x 20 cm. | Presentació: Rústica sense solapes | Col·lecció: LABUTXACA | Sentit de lectura: Occidental

Blog

De com s'escriu una novel·la + Monocle. Una novel·la (in)acabada, de Màrius Serra

El llibre del qual us parlaré és un sol volum però conté dues obres d’en Màrius Serra, De com s’escriu una novel·la i Monocle. Una novel·la (in)acabada, amb dues portades capiculades (és a dir, que girant 180 graus en sentit vertical una portada et trobes l’altra). És un recurs que tan sols havia vist en còmics i CDs (com el Lemuria/Sirius B de Therion). L’he trobat molt novedós i el més lògic, vista la relació entre les dues obres, ja que suggereix que pots començar a llegir per qualsevol de les dues narracions.

Aquest llibre tan curiós em va caure a les mans el dia del meu aniversari i vaig decidir començar-lo a llegir de seguida, fent un parèntesi a la lectura de El Guión de Robert McKee, un gran llibre que explica els mecanismes del guió cinematogràfic. Vaig creure que em serviria com a exemple de com s’escriu una novel·la. Com a (aspirant a) autor de còmics, tot el que tingui a veure amb explicar històries ho trobo molt interessant!

A l’hora de començar el llibre, em vaig decidir per Monocle. Una novel·la (in)acabada) per, en acabat, llegir el “making of”: De com s’escriu una novel·la.

Monocle… és una novel·la curta (la part més curta del doble volum) De fet consta d’unes 150 de les aproximadament 400 pàgines del volum total, i explica la història d’un noi anomenat Marcel que, al saber que la seva mare acaba de morir, trasbalsat, destrueix a cops de crossa una obra d’art de vidre anomenada Monocle que estava al vestíbul de l’hospital. A la tristesa de la pèrdua de la mare se li suma la reclamació de l’hospital dels 30 milions que valia l’obra d’art destruïda. La història està ben construïda, els personatges són creïbles, carismàtics i s’hi pot empatitzar ràpidament, tot i que al final crec que tot es precipita un pèl.

El vaig acabar dimarts 26 al tren anant a treballar, i quan vaig sortir vaig mirar el Twitter des del mòbil i vaig veure aquesta piulada que el Màrius Serra acabava d’escriure:

Màrius Serra @mariusserra

Catalanisme. Vintage i Neo comparteixen balcó pic.twitter.com/EEj7eaqJ

No em vaig estar de contestar-li, amb un joc de paraules d’aquells que tant li agraden:

F.X Escarmís @fxescarmis

@mariusserra la senyera sembla trentage, més aviat! Acabo de llegir el 'Monocle' i m'ha agradat! Ara... 'De com s'escriu una novel.la'! :)

I ell em va contestar a mi!

Màrius Serra @mariusserra

@fxescarmis endavant les atxes; ja ho veus: dos llibres en un. Si això no és austeritat...

Twitter és genial per aquest tipus de coses!

Tornant de la feina el mateix dia ja vaig començar amb la lectura de De com… i vaig entendre (i aprendre) moltes coses: com és que la novel·la es precipita al final, d’on va sortir, els múltiples finals que podia haver tingut, els molts anys que es va passar inacabada fins que va ser (in)acabada, les moltes mans per les quals ha passat, el procés d’escriptura, la vida d’en Màrius mentre tot això passava…

En fi, un binomi (que no binocle) fabulós per aquells qui gaudeixin amb les històries, el llenguatge i tot el que hi ha al darrera, que no deixa de ser la vida.

Totes les opinions de De com s'escriu una novel·la + Monocle. Una novel·la (in)acabada

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir