Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Gonzalo Herralde, cineasta cívic

Ángel Quintana | Ferran Alberich | | Octavi Martí

Editorial: Pòrtic Edicions
Temàtica: Art | Cinema
Col·lecció: CINEASTES
Nombre de pàgines: 216

Sinopsi de Gonzalo Herralde, cineasta cívic:

Gonzalo Herralde és un cineasta necessari.
El cinema pot servir per explorar la realitat. Gonzalo Herralde ho pensa així des de la seva primera pel·lícula -underground i políticament en guerra oberta contra el franquisme- fins a treballs més recents fets per preservar la memòria d'experiències fugisseres: representacions teatrals, emissions televisives, trobades amb escriptors, exposicions...Ha estat el primer a psicoanalitzar cinematogràficament un dictador, el primer que ens ha fet mirar als ulls un assassí i el primer a recordar-nos com s'acaben totes les febres de l'or. Sovint ha anat a contratemps, anticipant-se als fets o focalitzant allò que perdem per oblit, inconsciència o manca de respecte pel patrimoni cultural del país.
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Sobre l'autor de Gonzalo Herralde, cineasta cívic

Esteve Riambau (Barcelona, 1955) és metge especialista en nefrologia i professor titular de Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha codirigit amb Elisabet Cabeza el llargmetratge La doble vida del faquir (2005) i és autor d'una trentena de llibres sobre història del cinema. El darrer, Ricardo Muñoz Suay. Una vida en sombras (2007), ha estat guardonat amb el premi Comillas. Llegir-ne més

Fitxa tècnica

Data de publicació: 13/12/2011 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-9809-202-8 | Codi: 171566 | Format: 15 x 23 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: CINEASTES

Blog

Gonzalo Herralde. Cineasta cívic

Quan ens va arribar aquest llibre vam comentar entre Nosaltres que necessitàvem algú del ram, o com a mínim, que fos del món que estudia l’audiovisual perquè ens l’expliqués. És per això que li vam passar a l’Esther, que se’ns estrena. Aquí teniu la seva primera ressenya:

A Gonzalo Herralde. Cineasta cívic, el darrer llibre d’Octavi Martí, l’escriptor aprofundeix en la figura d’Herralde, un cineasta que, com el propi autor explica, és múltiple i canviant al llarg de la seva carrera. Des d’aquesta intenció, la d’apropar-se a un personatge de caire calidoscòpic, el llibre de Martí resulta una visió completa del recorregut del director, on l’aproximació s’aconsegueix des d’una mirada també múltiple i oberta.

Ja des del primer capítol, una mena de semblança biogràfica, l’autor no es limita a la citació dels fets que marquen la vida d’Herralde, sinó que perfila el personatge mitjançant diferents recursos. D’una banda, Octavi Martí fa una acurada descripció del context històric, d’una Catalunya “filla del Pla d’Estabilització”, i de la situació del cinema català i espanyol; i de l’altra, utilitzant sempre el cinema com a leitmotiv, estableix el contacte que l’adolescent barceloní va tenir amb les pel·lícules de l’època i amb la projecció d’aquesta etapa de descobriments en la producció cinematogràfica pròpia.

Sembla que l’Octavi Martí vol lligar-ho tot, i estimo que ho aconsegueix. Cadascun dels altres capítols, un total de 13, es configuren al voltant de les diferents pel·lícules d’en Gonzalo Herralde. Tots ells conformen un curiós repàs a la història del país, així com a la història del cinema; però sobretot, el que fa Martí és articular les diferents etapes del cineasta mitjançant l’anàlisi dels propis films.

Per tot açò, Gonzalo Herralde. Cineasta cívic és una obra on els fets que es narren estan entrellaçats magníficament amb la realitat que els envoltava i resulta una lectura enriquidora des d’una perspectiva de recuperació històrica, així com de crítica cinematogràfica. A més, la veu d’Herralde hi apareix transcrita per Octavi Martí d’una manera molt exacta, amb una gran quantitat de cites, reforçant així la intenció periodística i aportant vitalitat al text.

Aquest llibre ens aproxima a la figura d’un cineasta que va néixer als anys cinquanta, va créixer amb el cinema dels seixanta, va produir des de l’underground dels setanta i vuitanta, i que es va tenir que replantejar el negoci als anys noranta endinsant-se en el món de la producció de vídeos. Un homenatge a un home de cinema autòcton que guarda, i filma, amb la seva trajectòria part de la història del seu temps.

Totes les opinions de Gonzalo Herralde, cineasta cívic

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir