Grup62

Els llibres, amb les seves pàgines plenes d'aventures, coneixements i històries, ens emocionen i ens acompanyen des de fa segles i segles. Per a nosaltres, son un dels millors invents de la història. ¿Què us hem d’explicar, oi? Els aficionats a la lectura segur que hi estareu d’acord.

Avui, per celebrar l’alegria que ens aporten, hem pensat que us parlarem dels llibres com a objecte. En concret, us volem explicar quina és la seva estructura, les seves diferents parts i quina és la funció de cadascuna. Així que us convidem a aquesta breu sessió d’anatomia dels llibres.

Diu la dita que no es pot jutjar un llibre per la seva coberta, però també és veritat que en aquesta part més externa és on hi acostumem a trobar la informació més essencial: el títol i el nom de l’autor. Les cobertes tenen una funció més pràctica: serveixen també per protegir els plecs de pàgines.

S’ha de diferenciar entre les cobertes, que pròpiament son aquesta part externa del llibre, i la portada, que és la pàgina inicial on s’indica concretament el nom de l’obra i l’autor. Sol fer-se atractiva, amb fotografies, il·lustracions o dissenys que cridin l’atenció als futurs lectors.

De la mateixa manera, a la contraportada hi podem trobar un breu resum del llibre o ressenyes crítiques que ens animin a llegir-lo.

El llom del llibre és la seva columna vertebral. Conté el títol i el nom de l'autor i és el que veus a l'estanteria de la llibreria o biblioteca. Un llom ben dissenyat i atractiu pot atreure la mirada del lector i fer que el llibre sigui més fàcil de trobar.

Dins del llibre, i abans que comenci la història que volem llegir, hi trobarem l’anomenada pàgina de drets, on s’hi fa constar tota la informació legal i de propietat intel·lectual. Aquí es detallen els drets d'autor, els agraïments, les llicències i les dates de publicació. És una part crucial que protegeix els drets de l'autor i l'editor.

També sol ser habitual trobar una dedicatòria impresa dins el llibre. Molt sovint l’autor vol dedicar el seu treball a algú en particular, com una mostra de gratitud o d’afecte, que també ens fa connectar amb ell de manera especial.

I ara que coneixem les parts essencials d’un llibre i la seva funció, us recomanem una lectura d’allò més idònia per seguir aprofundint sobre la forma, la utilitat i la història dels llibres.

L'infinit dins d'un jonc

Si sou autèntiques rates de biblioteca, segurament no és cap sorpresa que us recomanem aquest llibre. I és que si hi ha hagut un fenomen literari basat precisament, en el fet de parlar dels llibres, aquest és l’assaig d’Irene Vallejo.

L’autora va guanyar el Premi Nacional d'Assaig 2020 amb aquest llibre apassionant que ens convida a fer un viatge pels prop de trenta segles de la història dels llibres. El podeu trobar en versió rústica amb solapes i edició de butxaca.

Des dels primers llibres de fum, pedra i argila fins als lectors d’ebooks, fets amb materials com plàstic i llum, l'autora ens explica, de forma molt amena i documentada, quina ha estat la transformació i la diversitat d'aquest artefacte que ens aporta tantes estones de diversió i alegria.

Al mateix temps, aquest també és un fabulós llibre de viatges, que ens fa anar des de l'antiga Alexandria fins a les biblioteques de Sarajevo i als camps de batalla d'Alexandre. Ens mostra com els llibres han estat testimoni de grans esdeveniments i com han estat protegits i perpetuats per persones de tota mena, des de narradors orals fins a esclaus, rebels i aventurers.

Aquesta és una fantàstica història col·lectiva, on moltes persones han jugat un paper fonamental en la preservació del coneixement. Avui és responsabilitat nostra donar continuïtat a aquesta apassionant història del llibre. Què millor que fer-ho anant a la llibreria o a la biblioteca a buscar-ne un i llegir-lo?

Valora aquest article