Grup62

Estem a les portes de les festes de Nadal, una època màgica, per retrobar-se amb amics i familiars i gaudir plegats dels àpats i l’alegria d’aquestes dates. I és el moment també de demostrar-los el nostre afecte amb regals i obsequis. I què millor que regalar un bon llibre? És un obsequi que es pot adaptar perfectament a cada destinatari i que deixa empremta en la persona que el llegeix.

Hi ha tanta oferta de llibres com persones hi ha al món. Per això, per ajudar-te una mica i fer-te més fàcil la tria del títol idoni per regalar, hem preparat una selecció amb els millors llibres en català per regalar aquest Nadal. També te’ls pots autoregalar!

 

‘Esperant el diluvi’ de Dolores Redondo

Amb la seva Trilogia de Baztan va captivar els amants del thriller i les novel·les policíaques. I ara hi havia moltes ganes de llegir noves intrigues imaginades per Dolores Redondo. Per això, Esperant el diluvi s’ha convertit en fenomen tot just sortir publicat.

En aquesta nova novel·la negra, Redondo ens explica una història que transcorre en dues èpoques, la dècada dels seixanta i la dels vuitanta. Entre 1968 i 1969 es van produir a Glasgow els assassinats de tres dones. L’assassí, batejat amb el nom de John Bíblia, no va ser identificat.

Dues dècades més tard, l’investigador de policia escocès Noah Scott Sherrington està a punt de contactar amb John Bíblia quan pateix un problema de cor. Tot i el seu estat de salut i enfrontant-se a metges i superiors, l’inspector tirarà endavant una investigació que el portarà  fins al Bilbao del 1983, en els dies previs al gran diluvi que arrasarà la ciutat.

De nou ens trobarem amb personatges emblemàtics i una novel·la amb l’atmosfera misteriosa pròpia de la narrativa de Dolores Redondo.

‘Al llac’ de Maria Barbal

Tot un referent de les lletres catalanes, Maria Barbal, la recordada autora de Pedra de tartera, retorna ara amb una novel·la sobre el pas de la infància a l’edat adulta.

La seva protagonista és la Nora, una nena de dotze anys. La seguim en la seva experiència en un llac bonic i tranquil, on passa el temps envoltada d’adults i d’un nen, en Quim. Aquest infant de set anys serà la peça clau en un conflicte entre els adults. I la Nora, testimoni de tot plegat, viurà una experiència que tancarà definitivament la seva infantesa.

Amb la subtilesa de la seva narrativa, Barbal ens presenta la Nora adulta que recorda els successos que van marcar la seva infantesa i la seva vida. Una novel·la íntima i plena d’emoció a flor de pell.

‘La mentida més bonica’ de Francesc Serés

L’autor de La casa de foc Francesc Serés ens presenta ara la història de dos professors de secundària a les portes de la jubilació. Ells són la Marina i en Carles, que, davant aquest moment de la seva vida, miren enrere per reflexionar sobre les seves vivències i sobre els deu intensos darrers anys.

En aquesta mirada al passat es qüestionaran la seva lluita política, repassaran les relacions amb altres mestres, famílies i alumnes i analitzaran els canvis patits al país, en l’àmbit polític i econòmic.

Amb la covid de rerefons, Serés ens parla també del procés polític independentista que ha viscut Catalunya en els últims anys, i ho fa des d’una mirada perplexa, crítica i lúcida. Una forma de parlar dels nostres temps, des de la ficció, amb una novel·la valenta i honesta.

‘Temps enrere’ de Ramon Solsona

Dels emigrants que van marxar a Alemanya fins a les vinyes del Priorat. Ramon Solsona ens proposa un original i emotiu viatge pel temps acompanyant una parella que mira cap al passat.

L’Elvira, una dona nascuda al Priorat abans que es desenvolupés el sector del vi, i el Tomàs, fill d’una portera, són els protagonistes d’aquesta gran novel·la que ens parla dels records i del temps viscut.

Però, per sobre de tot, ens explica una història d’amor que avança cap enrere, en un artefacte narratiu sorprenent que ens confirma Ramon Solsona com un dels nostres millors autors.

‘El fabricant de records’ de Martí Gironell

Després de grans èxits com El pont dels jueus, Martí Gironell ha estat reconegut amb el Premi Prudenci Bertrana gràcies a aquesta novel·la, que presenta una història èpica, plena de secrets i records. 

El protagonista del relat és el  doctor Masgrau, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona, que rep una visita inesperada que li porta una capsa de fotografies inèdites i compromeses de Valentí Fargnoli, un fotògraf ambulant.

Les imatges de Fargnoli, que mostren la vida dels pobles i ciutats de la costa i la muntanya, permeten reconstruir la memòria personal i col·lectiva de tota una generació. No us perdeu aquesta apassionant novel·la, que també descobreix alguns secrets interessants.

‘Ocell d'aire i de foc’ de Pilar Rahola

Més enllà de la Pilar Rahola mediàtica i polèmica que estem acostumats a veure als mitjans,  trobem una autora de gran talent i sensibilitat que ens emociona a través de la ficció. La seva darrera i esperada novel·la està ambientada a la dècada dels cinquanta.

La seva protagonista és la Nina, una noia de dinou anys que ha trobat les cartes de l’àvia que va fugir una dècada abans. La descoberta d’aquestes cartes portarà la Nina a experimentar un procés de creixement i descoberta de la seva sexualitat i un compromís polític en el context del franquisme.

En aquesta novel·la apassionant, Rahola fusiona la història del país i la de les persones per parlar de revolució i repressió, de lluita i llibertat.  

‘Mater’ de Martí Dominguez

Martí Domínguez ha estat el guanyador del Premi Proa 2022 amb Mater, una novel·la distòpica que ens presenta una societat avançada en què la gestació es fa fora del cos de la dona, per garantir condicions genètiques òptimes.

La protagonista del llibre, la Zoe, descobreix atònica que s’ha quedat embarassada. Comença així una fugida al costat d’un company, fins a refugiar-se en una de les colònies humanes que encara sobreviuen al marge de les imposicions dogmàtiques del progrés científic.

Amb ressonàncies de 1984 de George Orwell, Un món feliç d’Aldous Huxley i El conte de la Serventa de Margaret Atwood, l’escriptor valencià amplia també algunes idees que ja va plantejar a la seva anterior novel·la, L’esperit del temps.  

‘Riccardino’ d’Andrea Camilleri

Sentiments agredolços per als fans de la novel·la negra. La bona notícia és que Riccardino és una nova aventura del mític comissari Montalbano. La dolenta, que és la novel·la que clou aquesta llarga sèrie policíaca tan ben valorada per lectors d’arreu del món.

Riccardino és el llegat que Camilleri va deixar als seus lectors, tota una legió de fans que l’han seguit al llarg de més de trenta novel·les. L’any 2005, Camilleri va deixar a la seva editora italiana la novel·la que tancava la sèrie Montalbano, sense data de publicació. Amb la mort de l’autor el 2019, va arribar el moment de treure a la llum aquest llibre que clou una saga única.

De nou ens trobem amb una investigació policial d’un crim, el de Riccardo Lopestri, Riccardino, assassinat enmig del carrer i a la vista de tothom. Un Montalbano que comença a estar cansat de la seva feina es posa a investigar el cas. Aviat veurà que la mort de Riccardino és només la punta de l’iceberg d’una trama molt més complexa, que implica una colla d’amics presumptament molt ben avinguts.

Lluites de poder, interessos personals, secrets i amenaces posen salsa a aquesta trepidant novel·la que sorprèn, a més, en proposar un diàleg entre el mateix autor i el seu personatge protagonista.

 

‘Els pecats dels pares’ d’Åsa Larsson

Seguim amb recomanacions de novel·la negra, un gènere que cada vegada compta amb més lectors. I dins d’aquest gènere triomfa especialment la novel·la negra nòrdica, de la qual Åsa Larsson és un dels seus últims referents. Considerada la reina del noir nòrdic, Larsson confirma el seu regnat amb la seva última obra, el capítol més recents de la sèrie de Rebecka Martinsson.

Guardonada amb el premi a la millor novel·la negra de l’any a Suècia, el llibre ens presenta un nou cas d’aquesta investigadora: es tracta d’un assassinat ocorregut cinquanta anys enrere, quan el pare d’un boxejador suec va desaparèixer. Les restes apareixen de sobte en una granja, i Rebecka haurà d’investigar el cas, sense advertir que ella mateixa té una connexió personal amb els implicats.

Tensió, intriga i molta emoció en aquesta nova mostra de suspens nòrdic, i un llibre d’aquells que no podem deixar un cop hem començat a llegir la primera pàgina. 


‘Un: Un sol recipient. Receptes fàcils’ de Jamie Oliver

Arribem al final de les recomanacions de Nadal amb un llibre de cuina, ideal per a aquestes dates nadalenques en què s’han de preparar tants àpats. De la mà del popular Jamie Oliver, l'autor de no-ficció més venut al Regne Unit, ens endinsem en un llibre de receptes fàcils i senzilles.

Aquest receptari inclou revisions de plats clàssics i tradicionals, explicats de manera que resulti molt fàcil preparar-los i gaudir de la cuina. Totes les receptes estan pensades per preparar-se en una sola olla o paella, i amb un màxim de vuit ingredients. Oliver, popular pels seus programes de cuina, ens simplifica la vida amb aquest recull de receptes.

Dels nostres autors més reputats a grans èxits internacionals, esperem que aquesta llista us proporcioni idees variades de llibres per llegir i regalar aquest Nadal. I si busqueu més idees, podeu consultar la nostra pàgina de recomanacions.

Valora aquest article