Grup62

Si hi ha una obra de teatre perfecte per veure aquestes festes es la nova adaptació en format musical de L’alegria que passa, el popular drama de Santiago Rusiñol que torna als escenaris de la ma de Dagoll Dagom.

Rusiñol va estrenar L'alegria que passa al Teatre Romea de Barcelona el 1898. Avui, aquest clàssic de la literatura catalana encara es continua representant, amb adaptacions tan interessants com la que presenta la companyia Dagoll Dagom al Teatre. Dagoll Dagom ha convertit el drama de Rusiñol en un musical, i l’ha actualitzat amb una combinació de dansa, música i interpretació. Després de grans èxits teatrals com Mar i cel o Antaviana, Dagoll Dagom va triar aquest clàssic que permet parlar de relació entre els artistes i la societat, un tema de gran actualitat, especialment després de la pandèmia.

Personatges de L’alegria que passa

L'alegria que passa narra la rutina d'un poble que es veu alterada per l’arribada d’un espectacle musical. La monotonia domina la vida del municipi, amb els habitants anestesiats per la inèrcia i sotmesos al seu alcalde. Aquest és un dels personatges clau de l’obra. Rusiñol en el descriu com un home gran de molt mal caràcter.

Tot canvia amb l'arribada de l'Arca del Talent, una companyia d'artistes. Els seus assaigs que pertorben la tranquil·litat del poble i el posen potes enlaire. La cantant del grup, la Zaira, una artista de bon cor i mala vida, és el personatge central del drama, ja que la seva presència al poble desencadena conseqüències inesperades.

Tot es complica quan en Joanet, el fill de l’alcalde, s'enamora de Zaira, la protagonista. En Joanet somia en ser artista, però el seu destí és molt diferent del que ell voldria. El seu pare vol casar-lo amb l’Agneta, però ell aspira a un futur diferent.

La Zaira busca estabilitat, mentre que en Joanet voldria fugir amb ella. Les aspiracions de Zaira es veuen amenaçades pel mànager Puck i l'autoritari alcalde que vol retenir Joan al poble.

La lluita de desitjos plantejada, amb la pandèmia com a teló de fons, ens parla de la confrontació que es dona sovint entre la societat i l’art.

I ara que ha sabeu de què va l’obra i quins son els seus protagonistes, us proposem un parell de lectures que us permetran preparar-vos per gaudir d’aquesta experiència teatral.

L'alegria que passa- Educaula

La primera versió de L’alegria que passa que us proposem és l’adaptació del clàssic de Santiago Rusiñol a càrrec de la companyia Dagoll Dagom.

Aquesta edició incorpora una introducció i una guia didàctica per facilitar la comprensió de l'obra, especialment per als joves lectors que vulguin treballar-la a l'aula. Es posa l’accent en com l'arribada de l'art i la cultura pot alterar profundament la vida d'una comunitat aparentment adormida.

L'alegria que passa. El jardí abandonat- Educaula

Aquesta altra edició inclou, a banda del text de L’alegria que passa, una altra obra de Rusiñol, El jardí abandonat (1900), un quadre poemàtic que simbolitza la lluita entre l'individu i la realitat. De nou aquest text ens parla de com l’artista retrata el món al marge d'una societat poc sensible a l'art. Aquestes dues obres destaquen com a peces emblemàtiques del modernisme català.

Aquesta edició incorpora una introducció i propostes de treball, així com un estudi i les partitures de les peces musicals compostes per Enric Morera per a la presentació de L'alegria que passa.

Valora aquest article