Grup62

Crida als amants dels llibres fantàstics i de ciència-ficció! Aquests dies se celebra la 4a edició del Festival 42 de Barcelona, un certamen dedicat als gèneres fantàstics, o el que és el mateix, els gèneres literaris no realistes. En aquesta edició, el festival se centra especialment en les distòpies, per imaginar possibles escenaris per al futur de la nostra espècie.

Fins el 12 de novembre a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats s’hi poden trobar parades de llibres i activitats que aplegaran més de 170 autors i artistes d'arreu del món. Hi ha una representació important de la literatura catalana, amb autors com Pere Antoni Pons Tortella, Roger Tarrés, Pol Castellanos o Marta Costa-jussà.

A banda de les distòpies, el festival també analitzarà la perspectiva utòpica del futur de la humanitat, presentant novel·les steampunk i variants com el solarpunk, el hopepunk o el climapunk. També es parlarà dels avantatges i els perills de la intel·ligència artificial, els jocs i videojocs, el còmic i la il·lustració.

El festival té un programa divers i complet que inclou xerrades, presentacions, tallers, recitals, exposicions i altres activitats. Els assistents podran descobrir les últimes tendències dels gèneres literaris no realistes i reflexionar sobre el futur de la humanitat. I sobretot, trobaran propostes literàries per a tots els gustos, representatives dels gèneres fantàstics.

Us volem recomanar quatre llibres fantàstics per a joves i adults que són protagonistes de l’edició 2023 del Festival 42.

Contra el món

Si encara no l’heu llegit, la proposta de Pere Antoni Pons Tortella és tota una sorpresa. Aquesta novel·la comença quan un cataclisme fa desaparèixer la Serra de Tramuntana a Mallorca. Tot i això, la població de l'illa continua endavant i s'enfronta a una reconstrucció salvatge i quimèrica.

El llibre segueix la història de tres amics: un pintor, un exdirectiu del sector hoteler i un activista ecologista. A mesura que la catàstrofe posa a prova les seves vides i contradiccions, la novel·la toca temes com ara la destrucció irreversible de Mallorca i ofereix una mirada crítica al nostre temps. Combinant elements al·legòrics i realistes, tragèdia i sarcasme, intimitat i universalitat, aquesta lectura destaca per la seva vitalitat i originalitat.

Fills d'Eòdhum

Roger Tarrés Rodrigo ha guanyat el Premi Llibreter 2023 amb la seva saga de fantasia èpica d’ambientació medieval. La sèrie té com a protagonista l’Astrid, una heroïna d’ulls blaus que busca justícia després que la gent d’ulls verds destrueixi el seu poble.

Sabeu que el tercer volum d’aquesta sèrie acaba de sortir publicat? Es titula La fletxa blava i ens presenta l’esperat desenllaç de la saga Fills d’Èodhum. Aprofiteu el Festival 42 per descobrir aquest llibre fantàstic!

La cara fosca de les llegendes

En aquest llibre, Pol Castellanos revela els secrets i misteris que es troben darrere dels contes i les llegendes que ens han explicat des de petits. Ens revela l'origen veritable d'aquestes històries i qüestiona si realment tenen un final tan feliç i innocent com ens van fet creure.

Amb unes impactants il·lustracions en blanc i negre, aquest llibre amaga una gran quantitat de secrets, alguns tan sorprenents que faran trontollar molts dels mites i models de la infantesa.

El somni de la Mia

Finalment, us recomanem aquesta novel·la juvenil de Marta R. Costa-jussà i M.J. Bausá que gira al voltant de la intel·ligència artificial. En Jan, un noi aficionat a les matemàtiques, aconsegueix entrar en un curs d'estiu a Exya, un prestigiós centre d'intel·ligència artificial. Allà, juntament amb la Laura, una programadora intrèpida, activen per error un experiment secret que els teletransporta a un món virtual.

Acompanyats d’altres personatges, hauran de resoldre un misteri mentre es qüestionen l'equilibri entre els éssers humans i les màquines. La novel·la combina elements de fantasia i ciència-ficció i ens parla de l’impacte de la intel·ligència artificial en el nostre món.

Aprofiteu el Festival 42 per descobrir aquestes i altres novel·les fantàstiques en català i ser testimonis de la imaginació dels nostres autors.

Valora aquest article