Grup62

La Setmana del Llibre en Català marca l'inici de la temporada literària. En la 41a edició d’aquest gran festival literari i cultural de la llengua catalana, es presentaran unes 125 novetats editorials i, com és habitual, es comptarà amb la presència dels autors i les autores d’actualitat. 


Hi participaran segells editorials, llibreries i institucions de tots els territoris de parla catalana, incloent-hi, per primera vegada, la Catalunya Nord. Els 287 expositors presents en aquesta edició ocuparan un gran espai de 7.000 metres quadrats al Moll de la Fusta de Barcelona. 


Amb una programació extensa de més de 300 activitats, la fira ofereix un espai per a tothom: xerrades, presentacions, recitals i taules rodones. 


Una cita imprescindible per celebrar el paper fonamental del llibre com a font d’entreteniment i enriquiment cultural. I per començar amb bon peu, nosaltres us presentem 14 recomanacions literàries per anar amb les idees clares a La Setmana del Llibre en Català.
 

Massa deutes amb les flors 

T’agraden les novel·les de Iolanda Batallé? Doncs tenim una bona notícia, perquè aquest setembre surt publicada la seva nova obra, Massa deutes amb les flors. Coneguda per la seva habilitat per captar les complexitats de les relacions humanes i explorar les emocions més profundes, Batallé ens torna a enganxar amb una obra emotiva. 

La història ens transporta a les muntanyes del Pirineu, un escenari que la mateixa autora coneix molt bé des de la seva infantesa. A través dels ulls d'una dona en crisi, la novel·la ens parla dels processos interns de l'ésser humà en moments de vulnerabilitat. La protagonista arriba a aquesta casa remota amb l'esperança de trobar refugi en la solitud i la seva pròpia escriptura com a teràpia. Però el destí té altres plans: la nostra protagonista trobarà refugi en una inesperada família després d'una experiència traumàtica. I ja se sap que les persones ferides tenen la capacitat d'identificar-se i donar-se suport mútuament.  

Una de les temàtiques principals de la novel·la és la importància de l'expressió, de dir les coses, d'escoltar i explicar-se. Batallé ens recorda com és de bàsica la necessitat de connexió humana i empatia en moments difícils de la vida. A través de converses i interaccions, l'autora construeix una història familiar que serveix també com un cant d'amor a la vida i als llocs remots del Pirineu.

Biografia del foc

Una altra de les autores que més ens han enganxat els últims temps, Carlota Gurt, també presenta nova obra aquest setembre. En aquesta ocasió ens arriba amb un interessant recull de contes titulat Biografia del foc. Són catorze relats en què Gurt fa gala de la seva capacitat per tocar temes emocionals i personals, incloent-hi la seva pròpia experiència de tornar a Barcelona, un divorci, una nova relació i la cura d’una mare amb Alzheimer. Aquests elements autobiogràfics afegeixen una capa d’autenticitat a les històries, cosa que ens permet connectar més profundament amb els personatges i les emocions que experimenten.

L’autora ens presenta una sèrie de personatges que s'enfronten a l'angoixa i la passió, l'esclavatge de l'amor i la fragilitat de la vida. Ho fa tot alternant la ironia amb un to gairebé confessional, la qual cosa afegeix profunditat i autenticitat als relats.  

Diré que m'ho he inventat 

Marta Marín-Dòmine posa sobre paper una relació mare-filla força complicada i ho fa evitant els tòpics habituals per oferir una mirada fresca i audaç a la dinàmica entre aquestes dues protagonistes. Guardonada amb el Premi BBVA Sant Joan 2023 pel seu enfocament brillant i punyent en les relacions materno-filials, l’obra de Marín-Dòmine es destaca per la seva capacitat per desxifrar la complexitat dels lligams familiars.

La història gira entorn de Marina i la seva única filla, que emprèn un viatge d'autodescobriment i reconstrucció de la vida de la seva mare després de la seva mort. Aquest procés es basa en fragments de la vida de Marina, com fotografies, objectes i les pròpies experiències de la filla com a testimonis d'una vida plena de matisos.

La novel·la dona vida a Marina, una dona solitària i lluminosa, una immigrant francesa de classe treballadora amb aspiracions burgeses, que es va traslladar a la Barcelona dels anys cinquanta, on el seu somni d'esdevenir actriu es va veure frustrat. L’autora ens retrata un personatge viu i complex, una mare inestable mentalment, alhora vital i depressiva, amb un caràcter seductor i cruel, i amb gran capacitat per fascinar el lector.

Tasmània 

Aquesta temporada torna també Paolo Giordano, el recordat autor de La solitud dels nombres primers  amb una novel·la que ens convida a explorar les complexitats de la vida moderna i les crisis personals que tots afrontem en algun moment. A Tasmània Giordano ens explica la història d’un periodista de formació científica que es troba a París per cobrir una cimera sobre el canvi climàtic poc després dels atemptats jihadistes del 2015.

La novel·la té lloc en un context de crisi tant global com personal. La tensa atmosfera a la ciutat de París es reflecteix en la relació del narrador amb la seva parella, Lorenza, i es converteix en un mirall dels dubtes i les pors que l’envolten. Mentre lluita per trobar un sentit a la seva vida i a la seva feina, el protagonista es troba amb una sèrie de personatges que impactaran profundament en la seva perspectiva: un amic separat de fa poc, un climatòleg expert en núvols, una periodista de guerra i un capellà que ha trobat la felicitat en llocs inesperats.

Un llibre intens i colpidor sobre les lluites internes i la recerca de significat en un món cada vegada més complex.  

Les urpes de l'àguila: una novel·la de la Lisbeth Salander 

Sou fans de Millennium? Karin Smirnoff manté viva la flama de la famosa saga creada per Stieg Larsson en aquesta continuació que no decebrà els seguidors. Smirnoff capta l'esperit de les històries originals i ofereix als lectors una experiència literària emocionant i absorbent, i demostra també que la llegenda de la Lisbeth Salander continua viva i batega amb força.

La història ens porta al nord de Suècia, on interessos econòmics poderosos s'amaguen darrere d'una façana d'ecologisme amb l'objectiu d'explotar unes terres gairebé deshabitades de la regió, plenes de recursos naturals. La corrupció i l’obtenció fàcil de diners atrauen ràpidament els grups criminals més perillosos. És en aquest context que la Lisbeth Salander i en Mikael Blomkvist es dirigeixen al nord, cadascun per motius diferents: els serveis socials han informat la Salander que la seva neboda adolescent, la Svala, necessita un tutor legal perquè la seva mare ha desaparegut, mentre que en Mikael assisteix al casament de la seva filla amb un influent polític local.

El fred i remot nord de Suècia serveix com a escenari per a una trama que implica aquests personatges en una xarxa de corrupció que es disfressa sota l'excusa de les energies renovables. Emoció i suspens amb el més típic estil Millennium.

Un far a tres minuts de casa

Ara us recomanem una emotiva novel·la centrada en la vida d'una jove que busca reconciliar la seva identitat amb les arrels que la vinculen a una terra que, al principi, li resulta forastera. Això és el que ens explica l’autora Òmnia l’Bakkali Tahiri a Un far a tres minuts de casa, un relat molt personal que toca temes com la pertinença, la incertesa pel futur i la lluita contra la discriminació cultural.

La protagonista, que ha viscut gran part de la seva vida en una gran ciutat, es troba en un punt d'inflexió quan es trasllada a un petit poble-ciutat que li és desconegut. A més, ha de prendre decisions importants sobre el seu futur. La dualitat entre les ganes d’independitzar-se i la por de cometre errors la portarà a fer una profunda reflexió sobre les seves aspiracions personals, la carrera, la família i la complexa relació amb les seves arrels culturals.

A més, el llibre també ens parla del conflicte que experimenten els fills d'immigrants quan són situats dins d'una societat occidental que sovint els percep com a estrangers. Una novel·la que toca temes de gran actualitat de forma molt personal. 

Digue'm boig

Qui no coneix Roger de Gràcia? Però el que potser no coneixeu és la faceta que ens mostra en aquest llibre de caràcter autobiogràfic. I és que a Digue’m boig Roger de Gràcia comparteix obertament la seva lluita contra la depressió i la fòbia social, oferint una mirada sincera sobre les seves experiències i emocions.

En un to sincer i ple d’humor, Roger de Gràcia ens parla de la seva experiència i ens ajuda a comprendre millor els reptes que comporta la salut mental. Aquest relat és una oportunitat única d'entrar a la ment d'algú que, malgrat la seva aparent confiança i extraversió, ha fet front a reptes personals molt intensos. 

Amb aquest llibre, a més, també envia un missatge d'esperança i solidaritat a totes les persones que tenen problemes de salut mental i que es poden sentir aïllades o estigmatitzades.  

Fucking New York

Laura Calçada Barres narra la seva experiència personal en aquesta apassionant memòria de la fugida a Nova York en busca del seu lloc al món. Nova York, amb tota la seva grandesa i crueltat, serveix com a teló de fons d'aquest relat profund i sincer sobre la cerca de la identitat i el creixement personal.

La ciutat, intensa i diversa, serveix com un mirall que reflecteix les lluites internes de la protagonista i alhora com un escenari on es desenvolupen les seves aventures i on afrontarà diferents reptes vitals.  

Fucking New York capta els moments d'eufòria i llibertat, però també les etapes de pànic i confusió. Aquesta oscil·lació constant en les emocions de la protagonista crea una història rica i realista sobre la cerca d'identitat i la recerca de la pròpia veu.

Fills d'Eòdhum

Una bona novel·la per regalar-se durant la Setmana del llibre en català és aquesta fantasia heroica medieval que ens presenta Roger Tarrés Rodrigo. Fent gala d’una imaginació desbordant, l’autor ens explica la història de la jove heroïna Àstrid, una dona amb ulls blaus i el poder d'alentir el temps, que actua com a protectora del seu poblat.


Tot canvia quan uns assassins d'ulls verds ataquen el seu poblat i exterminen el seu poble. Àstrid decideix llavors emprendre un viatge èpic per buscar la seva germana, l'única supervivent. Al llarg del seu viatge, descobreix que els seus enemics tenen plans més sinistres: volen reunir individus amb diferents colors d'ulls i poders especials amb l'objectiu de desencadenar una nova Gran Guerra entre els regnes de Niburesh i Hímdor.

L’etern enfrontament entre el bé i el mal, aventures, misteri, acció, intriga i èpica es donen la ma en una novel·la trepidant, imaginativa i absolutament fascinant.

En nom de Punkpeu Fabra

Si ets un amant de la llengua catalana i et preocupa la seva correcta utilització, En nom de Punkpeu Fabra és el llibre que et servirà de guia i orientació. Amb una dosi d'humor i enginy, la Filòloga de Guàrdia, l’alter ego de l’Aida Roca, ens endinsa en els secrets del català i ens ensenya a defensar-lo amb coneixement de causa en tots els debats lingüístics on et vegis embolicat.

El llibre no només et proporciona una comprensió clara dels mecanismes del nostre idioma, sinó que també et posarà al dia amb qüestions “polèmiques”, com ara el famós tema dels diacrítics o l'ús adequat del llenguatge col·loquial. A més a més, tracta temes com el llenguatge no sexista en català, oferint una visió completa i actualitzada del nostre idioma.

Aquest llibre descobriràs, amb un somriure, els "3 manaments del català correcte" i “l'oració a Pompeu Fabra", elements que et guiaran cap a un ús més precís i elegant del català.

No se’ns acut una millor manera de cuidar la nostra llengua que fer-ho amb bon humor i coneixement de causa!

Osset siset. Un dia a l'escola

La següent recomanació va per la canalla, i és un llibre encantador i interactiu que els prepararà per tornar a l'escola amb il·lusió.

La col·lecció de contes interactius de l’Osset Siset té aquest entranyable personatge com a protagonista. En aquest volum ens mostra les diverses activitats que les criatures fan a l'escola. Amb cinc mecanismes adaptats per a mans petites, els nens podran girar, lliscar, aixecar i moure les parts del llibre per participar activament en la història. Aquest nivell d'interacció manté els infants distretsi fomenta el seu interès en la lectura, una habilitat fonamental per al seu desenvolupament.

Les il·lustracions de Benji Davies, són encantadores i plenes de detalls. Segur que els infants es podran veure reflectits en les seves pròpies experiències quotidianes a l'escola.  

Minitwins  

 Més recomanacions per a la canalla. En aquest cas, el conte que ens porta Elisenda Roca Palet, sobre la Lila i al Tom, dos bessons de sis anys que viuen una increible aventura. 
Després de menjar una herba misteriosa, la Lila i el Tom queden reduïts a la mida d'un ratolí i s'embarquen en un viatge màgic a través del bosc. Ara poden parlar amb tots els animals i descobriran un món fascinant que és invisible per als adults.

En aquesta primera aventura, els Minitwins es converteixen en guardians de la natura, i amb l'ajuda de tots els amics peluts del bosc, hauran de buscar una manera de tornar a la seva mida original. La Kitsune, una guineu màgica protectora del bosc, els guiarà i els donarà suport en la seva missió perquè els adults no s'adonin dels seus poders especials.

El primer volum de Minitwins presenta una trama emocionant, personatges carismàtics i un món ric en detalls, perfecte per entretenir els més petits de casa.

Un talp a l'antiga roma

Us recomanem també aquest llibre per a infants de 3 a 5 anys que ens arriba de la mà de Martí Gironell, amb les fabuloses il·lustracions de Coaner Codina. Aquest és un llibre màgic i emocionant que transportarà els lectors joves en un viatge fascinant a l'antiga Roma.
En Quim i en Pep, acompanyats pel simpàtic talp Felip, viatgen al passat gràcies al seu rellotge màgic fins a la Roma de l'antiguitat. A mesura que explorin la ciutat, descobriran les construccions més emblemàtiques i viuran aventures que els portaran a temps fascinants.

A través d'aquesta apassionant història, els nens podran aprendre sobre la Roma antiga i la seva rica història, mentre descobreixen com les lletres també eren utilitzades per comptar en aquella època. Ajudar en Marc, el fill del cònsol, a trobar les lletres desaparegudes és una missió emocionant que involucra les habilitats de resolució de problemes dels joves lectors.

The reason

Finalment, per als joves a partir de 14 anys tenim una novel·la ideal, la que ens presenta Judith Espígol Aguilera. The reason és l’emocionant continuació de Million reasons, i ens promet tanta o més emoció.  

En aquesta esperada segona part, seguim el viatge de la Jody mentre es trasllada a una nova ciutat després de la universitat. El seu camí es tornar a trobar amb en Cameron, el seu antic amor. Ella està convençuda que ja no l'estima, però el retrobament amb en Cameron desperta sentiments inesperats dins seu.

El problema és que la Jody oculta un gran i terrible secret que li fa difícil reprendre una vida normal amb els seus amics i amb la gent que estima. Aquesta càrrega li pesa, i ha d'afrontar decisions difícils mentre veu com en Cameron té una nova relació.

Si t'has enamorat de Million reasons, aquesta segona part et sorprendrà amb noves emocions i revelacions inesperades. Prepara’t per riure, plorar i emocionar-te amb els protagonistes mentre naveguen pel laberint de les seves pròpies vides.

Ja podeu anar preparant la llista de lectures que anireu a buscar a la Setmana del Llibre en Català. Una festa pels lectors en llengua catalana! 
 

Valora aquest article